Περιήγηση

NicVolcPath1                                                                                                                                                  Monopatia
 

Σχεδόν ολόκληρος ο χώρος του νησιού είναι προσβάσιμος στον περιπατητή μέσω ενός πυκνού δικτύου μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση ή έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί και έχουν ικανοποιητική σήμανση. Πάνω από 40 μονοπάτια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερου γεωλογικού ή φυσιολατρικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Εδώ παρουσιάζουμε αναλυτικά τα σπουδαιότερα, σε 16 ομάδες. Η αρίθμησή τους αντιστοιχεί κατά κάποιο τρόπο σε μια ιεράρχηση με βάση το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν. Ο χρόνος που απαιτείται για σχεδόν όλα είναι περίπου 3 ώρες κανονικό περπάτημα για όλη τη διαδρομή. Το μόνο μονοπάτι με σοβαρές δυσκολίες, που δεν προτείνεται για παιδιά και μη έμπειρους πεζοπόρους, είναι του Δρακόσπηλου (12). Ορισμένες δυσκολίες έχουν επίσης τμήματα από τα μονοπάτια 13, 14 και 5 (το βόρειο τμήμα του).

Όλα τα σχετικά προσβάσιμα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μονοπάτια, έχουν προβληθεί στο σχετικό χάρτη του δικτυακού αυτού τόπου, ενώ διατίθενται επίσης και τα αρχεία GPS με την καταγραφή τους, σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ. Όσους διαθέτουν GPS τους συμβουλεύουμε να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, ώστε να μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια στα μονοπάτια που δεν διαθέτουν ικανοποιητική σήμανση.

Σε ότι αφορά στο γεωλογικό ενδιαφέρον του χώρου για τον περιπατητή, αυτό είναι πολυδιάστατο: Η Νίσυρος είναι το νεώτερο μεγάλο ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου (τα χερσαία προϊόντα είναι νεώτερα από 150.000 χρόνια). Είναι ένας μοναδικός γεώτοπος και ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης καθώς:

  • Διατηρεί τη δομή ενός κλασικού στρωματοηφαιστείου, που δεν συναντάται αλλού στον ελλαδικό χώρο.
  • Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ηφαιστειακών προϊόντων, που σχεδόν καλύπτουν όλα τα είδη ηφαιστιτών, σε εύκολα επισκέψιμες εμφανίσεις. Το σύνολο του νησιού μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο με μεγάλο ενδιαφέρον για τον ειδικό επιστήμονα-μελετητή, τον φοιτητή γεωεπιστημών αλλά και τον απλό φυσιολάτρη-επισκέπτη.
  • Υπάρχει ένα τυπικό κεντρικό καλδερικό βύθισμα, διαμέτρου 4 χλμ. που διατηρείται θαυμάσια και κάνει δυνατή την παρατήρηση της εσωτερικής δομής του ηφαιστείου.
  • Ο πυθμένας του καλδερικού βυθίσματος φιλοξενεί πλήθος κρατήρων υδροθερμικών εκρήξεων, παγκόσμια μοναδικών για το μέγεθος και τη δομή τους και έντονη υδροθερμική δράση (ατμίδες και λακκούβες με αναβράζον ρευστό).

Σε ότι αφορά στη χλωρίδα και πανίδα, το ενδιαφέρον είναι περίπου ισότιμο για όλα τα μονοπάτια. Η χλωρίδα και η πανίδα της Νισύρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της ηφαιστειακής προέλευσης και της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Αποτελεί για τη χλωρίδα, μαζί με τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως αυτών που βρίσκονται κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών , οδό μετανάστευσης ασιατικών ειδών προς τον ελληνικό χώρο και προς τη νότια Ευρώπη γενικότερα και βρίσκεται πάνω στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών που είναι ο σημαντικότερος για την μετανάστευσή τους στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία.

Η καταγεγραμμένη παρουσία 450 ειδών χλωρίδας , 85 ειδών ορνιθοπανίδας 7 ειδών ερπετών καθώς και η παρουσία της φώκιας Monachus-monachus στις ακτές του νησιού κάνουν αυτό το νησί έναν τόπο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Πλήθος ελιές, μυγδαλιές και συκιές, μαζί με βελανιδιές αγραμυθιές και πρίνους, ορίζουν τη Νίσυρο σαν το «πράσινο ηφαίστειο του Αιγαίου». Η λεβάντα, η καμπανούλα η Νισυριά, οι άγριες ορχιδέες και εκατοντάδες άλλα λουλούδια, συνθέτουν πίνακες μοναδικής ομορφιάς, ιδιαίτερα την άνοιξη. Ο κουρκούταβλος (οι μεγάλες σαύρες - agame stelio), η χαλκοκουρούνα (ο κυανούς του Αριστοτέλη ή η καρακάξα των σημερινών Νισυρίων), οι πέρδικες, μαζί με το σπιζαετό, την αετογερακίνα και δεκάδες άλλα πουλιά θα σας συντροφεύουν στο περπάτημα.

Οι νότιες πλαγιές του ηφαιστείου είναι περισσότερο «ερημοποιημένες» για διάφορους λόγους (κλιματολογικούς, γεωλογικούς, υπερβόσκησης).

Μονοπάτι 1: Προφήτης Ηλίας – Νύφιος

Μονοπάτι 2: Λακκί - Υδροθερμικοί κρατήρες

Μονοπάτι 3: Ευαγγελίστρα – Εμπορειό - Λακκί

Μονοπάτι 4: Άργος – Αγία Ειρήνη

Μονοπάτι 5: Νικιά - Φυλάκιο

Μονοπάτι 6: Νικιά – Κόκκινος Μύλος - Καϊλιά

Μονοπάτι 7: Νικιά - Αυλάκι

Μονοπάτι 8-9: Κυρά – Παχιά Άμμος - Λιές

Μονοπάτι 10: Σταυρός - Πυριά

Μονοπάτι 11: Νικιά -Λακκί

Μονοπάτι 12: Δρακόσπηλο

Μονοπάτι 13: Καρδιά - Κάτερος

Μονοπάτι 14: Χοχλάκοι - Κανόνι

Μονοπάτι 15: Φανερωμένη – Σταυροί Μαντουδάκη

Μονοπάτι 16: Μύλος Παρθένη - Βαθιά

Αμαξιτοί Δρόμοι

Ο περίπλους

 

Κατεβάστε τα μονοπάτια σε διανυσματική μορφή:

Shapefile Nisyros_trails_shp.zip 158kB
Google KML Nisyros_trails_kml.zip 176kB
OziExplorer Nisyros_trails_plt.zip 169kB
Δείτε τα μεταδεδομένα.
 
Επόμ. >
Copyright 2008 Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ελλάδα