Σχετικά με την Ιστοσελίδα

Ετούτος ο δικτυακός τόπος επιχειρεί να συμβάλλει στην εκλαΐκευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης κυρίως σε ότι αφορά ένα μικρό – σημαντικό όμως τμήμα της Νισύρου: τη γεωλογική δομή της, τον τρόπο δημιουργίας της, τη σημερινή δυναμική της. Προσπαθεί με τον απλούστερο δυνατό για εμάς τρόπο, να βοηθήσει στη μύηση του επισκέπτη στα άδυτα της φύσης, στην ιστορία και τη δυναμική της όπως αυτή κρυπτογραφείται στα ορυκτά μιας πέτρας, όπως αποτυπώνεται με τα δικά της ιδεογράμματα στις στρώσεις της στάχτης του ηφαιστείου.

Παράλληλα με τις πληροφορίες για τη γεωλογία και το ηφαίστειο, παραθέτει τις βασικές γνώσεις για τη χλωρίδα και πανίδα του νησιού, καθώς και τα κύρια ιστορικά στοιχεία του χώρου με πληροφορίες για τα μνημεία πολιτισμού του.

 Προτείνει τις διαδρομές που εκτιμήθηκαν ως οι βέλτιστες για να γνωρίσει και να χαρεί ο επισκέπτης του νησιού τη γεωλογία, το φύση, τον πολιτισμό του τόπου. Διαδρομές που η πραγματοποίησή τους προϋποθέτει την παραμονή του επισκέπτη στη Νίσυρο για μερικές τουλάχιστον ημέρες, διαθέτοντας το χρόνο που θα επιτρέψει μια ουσιαστική προσέγγιση της ομορφιάς, της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας του χώρου.

Πέρα από το πρώτο εκλαϊκευμένο επίπεδο προβολής, στον δικτυακό αυτό τόπο θα βρείτε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες και τη γνώση που έχει σωρευτεί έως σήμερα για τη γεωλογία της Νισύρου και των γύρω νησίδων, πληροφορίες που μπορείτε να προσεγγίσετε με ενεργούς διαδραστικούς χάρτες, μέσω ενός σχεδιασμού και λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Πλήθος χαρτών και στοιχείων, από τη θέση των μονοπατιών έως τη χημική σύσταση και τη θερμοκρασία των ατμίδων του νησιού, είναι καταχωρημένα και προσβάσιμα στον κάθε επιστήμονα, κάτοικο ή περιηγητή του χώρου, ελεύθερα, μέσω του διαδικτύου.

Ετούτος ο δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», πρόγραμμα που συντονίστηκε από το Δήμο Νισύρου και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Υπεύθυνος του έργου από το ΙΓΜΕ ήταν ο Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ο οποίος συνέλεξε και συνέταξε και όλο το γεωλογικό-ηφαιστειολογικό υλικό, καθώς και τις φωτογραφίες, σχέδια και απεικονίσεις. Την απεικόνιση σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) των στοιχείων έκανε ο Νίκος Ανδρουλακάκης, μηχανικός Πληροφορικής του ΙΓΜΕ. Τα στοιχεία για τα μνημεία πολιτισμού συνέλεξαν οι Αποστόλης Καλούδης, Γιώργος Σακελαρίδης και Περουλής Καμπανής, ενώ καθοριστική σε αυτό ήταν η βοήθεια του Ντίνου Παπαδέλια. Τα στοιχεία για την χλωρίδα συνέλεξε η Νίτσα Παπάτσου, ενώ για την πανίδα οι ……. και Νίκος Φραντζής. Ο σχεδιασμό της βάσης δεδομένων και του δικτυακού τόπου ανατέθηκε από το ΙΓΜΕ στο Μιχάλη Σαλαχώρη, μηχανικό Τοπογράφο εξειδικευμένο στα συστήματα ΓΣΠ. Τα βίντεο και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις σε κινούμενα σχέδια είναι του Χρήστου Βρακότα, του γραφίστα στον οποίο ανατέθηκε από το ΙΓΜΕ η δημιουργία αντίστοιχου περιεχομένου DVD για τη Νίσυρο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε στο νησί ή μέσω …..

 
Copyright 2008 Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ελλάδα