Πληροφορίες για το δικτυακό τόπο

“ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ – ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ”
ΠΕΠ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γ΄Κ.Π.Σ.
eu
greece
igme

Αυτός ο δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», πρόγραμμα που συντονίστηκε από το Δήμο Νισύρου και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ο δικτυακός τόπος επιχειρεί να συμβάλλει στην εκλαΐκευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης κυρίως σε ότι αφορά ένα μικρό – σημαντικό όμως τμήμα της Νισύρου: τη γεωλογική δομή της, τον τρόπο δημιουργίας της, τη σημερινή δυναμική της. Προσπαθεί με τον απλούστερο δυνατό για εμάς τρόπο, να βοηθήσει στη μύηση του επισκέπτη στα άδυτα της φύσης, στην ιστορία και τη δυναμική της όπως αυτή κρυπτογραφείται στα ορυκτά μιας πέτρας, όπως αποτυπώνεται με τα δικά της ιδεογράμματα στις στρώσεις της στάχτης του ηφαιστείου

Παράλληλα με τις πληροφορίες για τη γεωλογία και το ηφαίστειο, παραθέτει τις βασικές γνώσεις για τη χλωρίδα και πανίδα του νησιού, καθώς και τα κύρια ιστορικά στοιχεία του χώρου με πληροφορίες για τα μνημεία πολιτισμού του.

Προτείνει τις διαδρομές που εκτιμήθηκαν ως οι βέλτιστες για να γνωρίσει και να χαρεί ο επισκέπτης του νησιού τη γεωλογία, το φύση, τον πολιτισμό του τόπου. Διαδρομές που η πραγματοποίησή τους προϋποθέτει την παραμονή του επισκέπτη στη Νίσυρο για μερικές τουλάχιστον ημέρες, διαθέτοντας το χρόνο που θα επιτρέψει μια ουσιαστική προσέγγιση της ομορφιάς, της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας του χώρου.

Πέρα από το πρώτο εκλαϊκευμένο επίπεδο προβολής, στον δικτυακό αυτό τόπο θα βρείτε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες και τη γνώση που έχει σωρευτεί έως σήμερα για τη γεωλογία της Νισύρου και των γύρω νησίδων, πληροφορίες που μπορείτε να προσεγγίσετε με ενεργούς διαδραστικούς χάρτες, μέσω ενός σχεδιασμού και λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Πλήθος χαρτών και στοιχείων, από τη θέση των μονοπατιών έως τη χημική σύσταση και τη θερμοκρασία των ατμίδων του νησιού, είναι καταχωρημένα και προσβάσιμα στον κάθε επιστήμονα, κάτοικο ή περιηγητή του χώρου, ελεύθερα, μέσω του διαδικτύου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου:  Γιώργης Βουγιουκαλάκης  Δρ.Hφαιστειολόγος

Γεωλογικό-ηφαιστειολογικό υλικό, φωτογραφίες, σχέδια και απεικονίσεις. Γιώργης Βουγιουκαλάκης  Δρ.Hφαιστειολόγος.

Στοιχεία για τα μνημεία πολιτισμού ι Αποστόλης Καλούδης, Γιώργος Σακελαρίδης, Περουλής Καμπανής, με την βοήθεια του Ντίνου Παπαδέλια.

Στοιχεία για την χλωρίδα- πανίδα: Νίτσα Παπάτσου, Νίκος Φραντζής.

Βίντεο, τρισδιάστατες απεικονίσεις και δημιουργία αντίστοιχου περιεχομένου DVD για τη Νίσυρο: Χρήστος Βρακότας,

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ): Νίκος Ανδρουλακάκης, Δρ. Γεωπληροφορικής

Σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων και Δημιουργία του δικτυακού τόπου: Δημήτρης Σγούρος Προγραμματιστής-Αναλυτής.

Το Νησί

Περιπλέοντας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ένα θα τραβήξει την προσοχή του ταξιδιώτη από μακριά. Για το σχεδόν γεωμετρικό σχήμα του που μοιάζει με κόλουρο κώνο, την απουσία των απότομων γκρεμνών που συνήθως οριοθετούν τις ακτές τούτων των νησιών, και για τη βλάστηση που φιλοξενεί. Χωρίς τις συνηθισμένες δαντελωτές παραλίες και τους ορμίσκους από τους οποίους βρίθουν τα άλλα νησιά, ένας κώνος που υψώνεται από την επιφάνεια της θάλασσας ως τα 700 μέτρα δηλώνει από μακριά την ταυτότητα της Νισύρου: είναι το νεότερο μεγάλο ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου.

Το Ηφαίστειο

Το «ηφαίστειο» δεν είναι βέβαια μόνο ο δημοφιλής κρατήρας του Στέφανου, στο κέντρο του νησιού, τον οποίο επισκέπτονται οι εκατοντάδες ημερήσιοι τουρίστες από την Κω. Όλη η Νίσυρος είναι ένα μεγάλο ηφαιστειακό οικοδόμημα. Δεν υπάρχει ούτε μια πέτρα πάνω στο νησί που να μην οφείλει τη γέννησή της στην ηφαιστειακή δράση, ούτε ένα από τα εκατοντάδες στρώματα των πετρωμάτων που σχηματίζουν το νησί που να μην αποτέθηκε από κάποια από τις πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η μεγάλη ποικιλία της σύστασης και των μορφών των πετρωμάτων που οικοδομούν το νησί, οι εκτεταμένες και εύκολα προσβάσιμες φυσικές τομές, το θαυμάσιο κλίμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθιστούν τη Νίσυρο ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Ένα τόπο από τους πιο κατάλληλους στον κόσμο για να θαυμάσεις και να μελετήσεις, να διδαχτείς και να διδάξεις τις πιο ενεργές διαδικασίες του πλανήτη μας. Ένα παράδεισο, όχι μόνο για τους ηφαιστειολόγους, αλλά για κάθε επισκέπτη που σέβεται και αγαπά τη φύση, που προσπαθεί να διδαχθεί από την αιώνια σοφία της δράσης της για τη δική του απειροελάχιστη στιγμή ύπαρξης.

Η Φύση

Αυτό που κάνει τη Νίσυρο από τους πλέον κατάλληλους χώρους για μια τέτοια δημιουργική σχέση του ανθρώπου με τη φύση δεν είναι μόνο η γεωλογική πλευρά. Η δομή και η σύσταση του νησιού ήταν το υπόστρωμα για να αναπτυχθεί μια εκπληκτική βιοποικιλότητα στο χώρο του. Μοναδικό ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου με τέτοια χαμηλή και υψηλή βλάστηση που φιλοξενεί μια πολύ πλούσια πανίδα – από τα ερπετά έως τα αρπακτικά. Τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά επιτρέπουν τη θέαση ενός πανέμορφου πλούσιου βυθού ακόμη και κοιτώντας έξω από αυτά, τονίζοντας τη συνέχεια της ισορροπίας μεταξύ θαλάσσιου και χερσαίου χώρου. Γίνεται κατανοητό έτσι γιατί αυτό το μικρό νησί υπήρξε σοβαρό κέντρο κατοίκησης ήδη από την προϊστορική περίοδο της ανθρωπότητας. γιατί συνδέεται με μύθους και δράση από την αρχαιότητα, διατηρεί ακόμη και σήμερα μνημεία και μνήμες πολιτισμού σε ποσοστό δυσανάλογο με τη μικρή έκτασή του.

Τουρισμός

Η τουριστική ανάπτυξη που άργησε να φτάσει εδώ, και σήμερα ακόμη γίνεται με δειλά βήματα, επιτρέπει να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ φύσης και ανθρώπου, δίνει την ευκαιρία και προκαλεί για τη συνέχιση χωρίς διατάραξη αυτής της συμβίωσης.